COVID-19 Препораки

Дали треба да останам дома, да одам на лекарски преглед, или да направам тест?

 


 

Секој не треба да се тестира за COVID-19 (коронавирус), но што треба да направите ако мислите дека можеби го имате вирусот? Не треба да одете во болница или итна помош и кај вашиот матичен лекар, освен ако не сте пациент со висок ризик или сте сериозно болни.

Проценете ги симптомите
Симптомите слични на грип поврзани со COVID-19 може да се појават два до 14 дена по изложеноста. Во просек, овие симптоми се развиваат во рок од 5 дена:
- Треска
- Болки во грлото и сува кашлица
- Отежнато дишење
- Замор
- Болки во телото, особено грбот и рамената
- Можно гадење и дијареја


Ако сте ги пројавиле овие симптоми, останете дома и јавете се на вашиот матичен лекар или линијата за тријажа.


Некои прашања што може да Ви бидат поставени вклучуваат:
Кога започнале вашите симптоми?
Каде сте патувавте неодамна?
Со кого сте биле во близок контакт?
Која е тежината на вашите симптоми?

Би требало да барате одговор на овие прашања:
Колку е веројатно дека COVID-19 ги предизвикува Вашите симптоми?
Кои се други можни причини за Вашите симптоми?
Кои тестови треба да се направат?
Кои се ограничувањата/препораките што треба да ги следите?

Пациенти со висок ризик треба да се јават кај нивните матични лекари веднаш штом ќе забележат симптоми. Ова се пациенти со со комплексни болести како што се кардиоваскуларни и респираторни заболувања, дијабетес и компромитиран имунолошки систем.

Некои од знаците кои укажуваат на влошување на состојбата и итност, кога треба да побарате итна медицинска помош се:
- Тешкотии при дишењето или влошување на недостатокот на здив (диспнеа)
- Постојана болка или притисок во градите
- Синкаво пребоени усни или лице


Тестирање
Доколку биде проценето од надлежните медицински лица, од Вас може да биде побарано земање на примероци, како што е назален брис за обрабока и анализа. Негативен резултат значи дека вирусот што предизвикува COVID-19 не е пронајден во вашиот примерок. Во раната фаза на инфекција, можно е вирусот да не биде откриен. Ова значи дека не се препорачува тестирање пред да се појават симптоми. За примерок земен додека имате симптоми, негативен тест значи дека вирусот COVID -19 не ги предизвикува овие симптоми или заболување. Ако сте позитивни, треба да ги следите препораките од Министерство за Здравство.


Третман
Покрај периодот на изолација од 14 дена, третманот за олеснување на симптомите може да вклучува лекови за кашлица, течности, лекови за намалување на болката и одмор. Не е одобрен антивирусен лек за третман на СОВИД-19. Позитивен тест нема да го промени она што Ви е препишано за лекување.
Превземено од: mayoclinic.org; cdc.gov; zdravstvo.gov.mk